Martyrium cerevisia aneb jak jsem vařil pivo III.
Po prvním pokusu ze dne 10.01.2009 viz. zde a zde jsme se rozhodli spolu se spoluvařičem Jardou, že uvaříme další várku na pouť, která je u nás v Nevolicích na Martina tzn. tento rok 15.listopadu. S ohledem na nabitý baboletní program a též dobu potřebnou ke zrání piva byl zvolen termín
na neděli 20.09.2009.
Po zkušenostech z minulého varu jsme na to šli s heslem znovu a lépe !!! Samotný var byl opravdu po získaných zkušenostech z minula o hodně snazší. Jediný výraznější problém nastal při scezování sladiny, kdy se nám několikrát přes roztrženou plenu dostal nechtěný obsah do již přecezeného a scezování tak trvalo kolem dvou hodin. Pro tento var jsme dali 4,5 kg sladu na požadované výsledné množství piva 22 litrů - tzn. jako na "lepší 12°". Oproti minulému varu jsme si i hlídali odpar kapaliny při vaření, ale i přesto jsme ve výsledku po hlavním zakvašení stočili 12 ks 1,5 l PETek. Ke konečné konzumaci tím pádem bude 18 l cca. 13° piva. Pro hlavní kvašení jme tentokrát využili starou nicméně plně funkční a hlavně čerstvě vymytou ( děkuji tímto paní Kůstkové :) ) lednici v Cíbovně. Pivo kvasilo při teplotě okolo 10°C osm dní . Už po prvním dnu se vytvořila cca. 2 cm vysoká kvasná deka, kterou jsem po třech dnech sebral. Potom už se deka víceméně nevytvořila, takže nevím jestli jsem udělal správně.Teď pivo dokváší u mne v práci ve vyštelované Phillipce při cca. 2°C a tak tomu bude až do 13.11.2009. Už teď se mi ovšem sbíhají sliny ........