Martyrium cerevisia aneb jak jsem vařil pivo IV.
U příležitosti mých blížících se čtyřicetin jsme se opět 09.01.2011, tedy cca. po roce pustili do vaření v pořadí třetí várky piva. Tentokrát jsme se rozhodli pro várku větší a to cca. 40 l. Na 40 kl jsme vystírali cca. 12 kg klasického sladu + špetku barvícího sladu. Var probíhal v pořádku, pouze zakoupený jodid sodný, zřejmě neobsahoval jod, jelikož nereagoval, takže jsme museli vzít zavděk narychlo donesenou jodovou tinkturou pro provedení jodové zkoušky. Scezování bylo opravdu " martyrium " a zabralo nám cca. 3 hodiny času než jsme celé dílo 3 x přes plátno scedili a vysladili. Bohužel jsme scezovali i pouze na hrubo přes cedník a proto nám do díla prošlo mnoho jemného sladu. To se projevilo druhý den ráno po vychladnutí mladiny ( večer s ohledem na délku scezování a samotného varu jsme již nestíhali zchladit a zakvasit ), kdy jsem stočil do dvou kvasných nádob cca. 22 litrů mladiny. Po ponoření cukroměru do mladiny se zastavil na hodnotě mezi 23 až 24°. Pivo bylo černé jako bota a docela síla, když jsem ochutnal. Bylo tedy nutno naředit 18 litry převařené vody na požadovanou stupňovitost cca. 13°. Při stáčení po hlavním kvašení jsme nakonec naplnily do PETek 34 l mladého piva, které bude ležet cca. 75 dní při teplotě kolem 1°C v lednici v Cíbovně až do termínu oslavy mých narozenin.